Bagning og madlavning kan være helt fantastiske beskæftigelser, som man kan bruge timevis på. Det er hyggeligt og sjovt, og så kommer der (næsten) altid noget lækkert ud på den anden side, som man kan spise.

Der findes en række gode tips og tricks til, hvordan du skal gebærde dig i et køkken. Det handler både om overblik, effektivitet og hygiejne. Derfor kommer vi her med tre grundprincipper fra kokkeverdenen til dig, der gerne vil få en bedre struktur i køkkenet.

Clean as you go

Clean as you go er et simpelt princip, der går ud på at rydde op og gøre rent løbende. I stedet for at smide alle dine beskidte skåle og knive i håndvasken, sætter du dem i opvaskeren med det samme. Sørg for at tørre dine overflader af løbende, så du ikke risikerer krydskontaminering, jordbakterier osv. Gør din arbejdsstation rent, før du går videre til næste opgave. Det giver et bedre overblik, og køkkenet ligner ikke en eksplosion, når du er færdig.

Mise en place

Mise en place handler om at gøre alting klar, før du går i gang. Mål alle dine ingredienser op i målebægre, find alle de redskaber, du skal bruge, snit og hak dine grøntsager – kort sagt, gør alting klar, inden du tænder op for gryder og pander. Så har du nemlig fuld kontrol, og sauces brænder ikke på, mens du står og leder efter smør i køleskabet.

FIFO

FIFO står for First In – First Out. Det betyder, kort og godt, at det, der er kommet først ind i køleskabet eller køkkenskabet, også er det, der bliver brugt først. På den måde mindsker du madspild og får brugt alle dine ting. Sæt altid de ældste ting forrest, så de er nemme at få fat på.

Gode køkkengrundprincipper til dig, der elsker at lave mad