Betegnelsen lærred er et generisk udtryk for ethvert stof, der bruges til at male på. Stoffet kan være af bomuld (den mest almindelige), linned (et dyrere valg, der ofte betragtes som mere fornemt) eller syntetisk fiber. Men hvilke lærreder skal du vælge til dine malerier?

Lærreder af bomuld

Lærreder af bomuld er de mest almindelige og billigste type lærreder. De fås i forskellige tykkelser og der er forskel på hvordan de enkelte tråde er vævet i lærreder. De billigste bomulds lærreder er løst vævede, og stoffet kan let forvrænges, når det strækkes, så vær forsigtig. Hvis du selv strækker dit bomuldslærred, kan du både finde stoffet i en stofbutik og en kunstforretning.

Du kan udfylde mellemrummet i vævningen med en primer for at skabe en glattere overflade (især hvis du anvender flere lag). Eller du kan bruge lærredets væv som en del af teksturen i dit maleri.

Linned lærreder

Linned lærreder betragtes som bedre end bomulds lærreder, fordi trådene er smallere (finere) og vævet strammere. Når denne type lærred er udstrakt og primet, er det mindre tilbøjeligt til at strække eller krympe, eller bevæges eller forvrænges. Linned lærreder, der ikke er primet har en kedelig brun farve snarere end hvid.

Akvarel lærreder

Køb Akvarel lærreder der er specielt lavet til akvarelmaling. Det er ikke “normalt lærred” men en anden etiket på den. Det er faktisk anderledes end at male med akvarel på papir. Til at begynde med forbliver malingen våd længere, og du kan ændre på overfladen mere med en grov børste.

Lærreder af syntetiske fibre

Mange kunstnere er imod syntetiske fibre, fordi de ikke er traditionelle, eller fordi de mener ​​at de ikke holder længe nok. Men hvis du bare kan lide og male, kan du bruge næsten hvad som helst som lærred, forudsat at dets fibre er stærke nok til at understøtte primerens vægt. Hvis lang levetid er det vigtigste for dig, så spænd dine lærreder op på et træpanel, det betyder nemlig at maleriet ikke bøjer.

Strakt og ustrakt lærreder?

Du kan købe både strakte og ustrakte lærreder med eller uden primer, der allerede er malet på den. Primede lærreder er velegnede til både olie maling og akryl, men undersøg det først. Hvis du ønsker at prime lærredet traditionel stil til olie maleri er det bedst at gøre det selv.

Held og lykke, Picasso!

Vælg det rigtige lærred til dit maleri